Rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvény létesítése

Mérő Edit

2010. szeptember

 

Rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvény létesítése

Az alábbiakban röviden szeretnénk ismertetni egy fás szárú energiaültetvény létesítésének a menetét.

Szántóföld

Ha a terület már rendelkezésre áll, akkor abban az esetben érdemes fás szárú energiaültetvény létesítésében gondolkodni, ha az adottságai más szántóföldi kultúrák jövedelmezősége szempontjából nem annyira kedvezőek. De elsősorban a vízviszonyokat érdemes mérlegelni, mert a közhiedelemmel ellentétben – miszerint az energiaültetvények jelentenek megoldást a rossz adottságú földek hasznosítására – gyenge termőképességű talajon a fás szárú energianövényektől sem várható jó hozam. Amennyiben azonban a terület a magas talajvízszint, vagy az időszakos vízborítás miatt számít kedvezőtlen adottságúnak, az pl. a fűz, vagy a nyár ültetvény szempontjából pont, hogy jó.

Ha az ültetvény létesítéséhez új területet kell keresni, akkor az ideális termőföld kiválasztásával jövedelmező termesztést lehet folytatni. Nemesnyár esetében a legkedvezőbb termőhely a semleges kémhatású (vagy enyhén lúgos, illetve enyhén savanyú) talaj, amely tápanyagban gazdag, középmély, vagy mély termőréteggel rendelkezik, és jó vízgazdálkodású, állandóan vagy időszakosan többlet vízhatással is rendelkezik. Ennél gyengébb minőségű talaj is bevonható energetikai célú hasznosításba, de akkor csak fokozott ápolási munkák, tápanyag utánpótlás és esetleg öntözés mellett biztosítható a megfelelő terméshozam.

A föld kiválasztásakor végig kell gondolni a gazdaságossági szempontokat is: ha nem saját célra történik a termesztés, akkor milyen távolságra kell szállítani a kikerülő faanyagot, és azt milyen áron lehet értékesíteni? A faaprítékot felvásárló erőművek (pl. az ajkai) általában hosszú távú szerződést kötnek a gazdákkal, évekkel előre lekötve a famennyiséget, ami nagy biztonságot nyújt a termesztőnek.

Engedélyeztetés

A fás szárú energiaültetvények létesítését engedélyeztetni kell az Erdészeti Igazgatóságnál. A legfontosabb jogszabály, amit az ültetvénylétesítéssel kapcsolatban érdemes áttanulmányozni: a 71/2007. (IV.14.) Kormányrendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről. Védett természeti területen, valamint Natura 2000 területen pl. akácot nem is lehet telepíteni. Az engedélyhez a következők szükségesek:

Erdészeti jellegű termőhelyfeltárás: megfelelő végzettségű szakember által készített vizsgálat és szakvélemény, amely talajfúrással, vagy a talajszelvények feltárásával, majd a kapott minta laboratóriumi elemzésével készül. Meghatározásra kerül a talaj típusa, a talaj vízviszonyai, fizikai és kémiai tulajdonsága, stb. Telepíteni, és fafajt/fajtát választani csak ezek alapján lehet (és érdemes).

Telepítési terv: a termőhelyfeltárás eredményei alapján, erdőmérnök által készített telepítési tervet kell készíttetni – a szántóföld ettől függetlenül szántó művelési ágban marad –, ezt kell benyújtani a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba, az Erdészeti Igazgatóságnak, a megfelelő összegű eljárási illeték befizetésével (11 000 Ft). A Hivatal a telepítési terv alapján engedélyezi a telepítést.

A telepítésről (valamint a későbbi használatról és megszüntetésről) munkanaplót kell vezetni.

Az eljárás menete összefoglalva:

 • telepítési kérelem beadása*;
 • a hivatal 15 napon belül értesítést küld a kérelem befogadásáról, vagy hiánypótlásra szólítanak fel;
 • megérkezik az engedély (ezt követően lehet az ültetvényt megvalósítani);
 • a telepítést követő 15 napon belül be kell jelenteni a telepítés elvégzését;
 • helyszíni ellenőrzés (az engedélyben foglaltak megvalósítását ellenőrzik),
 • a fenntartás ideje alatti a hatóság ellenőrzést folytathat (pl. változtatás, invazív terjeszkedés).

* A telepítési kérelemben (formanyomtatvány) az alábbiakat kell megadni:

 • azonosító adatok (név, lakhely, székhely, regisztrációs szám stb.);
 • terület azonosító adatai, csatolt dokumentumok (pl. bérleti szerződés…stb.)
 • telepítési terv: szaporítóanyag származása, alkalmazott technológia, élettartam, felszámolás; nyilatkozatok stb.

Támogatás

Fás szárú energiaültetvény létesítésére, ha az előírt feltételeknek (pl. elegendő EUME-nek megfelelő üzemi nagyság) megfelelünk, támogatás is igényelhető, ennek intézése szintén az ügyintézési eljárás része. A jelenleg elérhető támogatások:

 • egyszeri telepítési támogatás
 • terület alapú támogatás
 • kiegészítő támogatás

Ültetvénylétesítés

A hagyományos, mezőgazdaságban alkalmazott gépekkel kivitelezhető. A talaj-előkészítés többnyire őszi mélyszántás és annak tavaszi lezárása (a telepítési terv erre vonatkozó ajánlást is tartalmaz). A dugványok eltelepítése tavasszal, április környékén történik, előtte a talaj felső kb. 20 cm-es rétegét porhanyósra kell munkálni. A dugványozás géppel és kézzel is történhet, többnyire 3 méteres sor, és 50 cm-es tőtávolságra – ebből kiszámolható a szaporítóanyag mennyisége. Egy simadugvány ára kb. 15-25 Ft + ÁFA.

Jellemző ápolási munkák: kézi- illetve gépi művelési feladatok, pre-emergens gyomirtás a telepítés idején (1 ×), később vegyszeres gyomirtás (2 ×), illetve mechanikai gyommentesítés – sorközök tárcsázása (3–4 ×), tápanyag utánpótlás (1 ×). Szükséges esetben vegyszeres védekezés a károsítók ellen.

A vágásfordulók évében (ez a termesztéstechnológia függvényében pl. minden 2. év) a betakarítás. A betakarítás a nyugalmi időben történik, speciális célgépekkel (pl. a Claas Jaguar alkalmas erre a célra, de több tízmillióba kerül… ha valakinek nincs éppen ilyen az udvarában, akkor szóba jöhet a bérlés is), illetve motoros fűrésszel is levághatóak a fák. Faaprítékká feldolgozásukhoz – amennyiben nem rögtön a betakarítással egy menetben történik – aprítógép szükséges.

Egy ilyen ültetvény élettartama nagyjából 12-15 év (a felszámolás idejét a gazdaságosság határozza meg).

A fenti leírás alapvetően nemesnyár ültetvényre vonatkozik, más energiaültetvényeknél természetesen azok esetleges egyéb sajátosságait is figyelembe kell venni.

Természetesen még sok más részlet árnyalja egy ültetvény létesítését. További kérdései esetén várjuk érdeklődését!

Nézze meg egy 2009-ben telepített nemesnyár ültetvényben készített fotóinkat a Képgalériában!

3 hozzászólás a(z) “Rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvény létesítése” bejegyzéshez

 1. Atkári Krisztián szerint:

  Már több mint 3 órája bújom a netet, de azt a fránya ” Fás szárú energia ültetvény telepítése kérelem” nyomtatványt sehol sem találom!
  VALAKI SEGÍTSEN !!!!!!!!!
  Előre köszönöm, Krisztián

 2. edit.mero szerint:

  Kedves Krisztián!

  Elméletileg a formanyomtatvány az MVH honlapjáról tölthető le – http://www.mvh.gov.hu – azonban ez olyan áttekinthetetlen, itt én sem találom. Azt javaslom, hívja fel a területileg illetékes megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóságát, az engedélyezést úgyis velük kell intéznie majd. Tőlük – jobb híján – papír alapon kérhet nyomtatványt, vagy hátha tudnak e-mailben küldeni Önnek.
  Remélem, sikerül hozzájutnia.

  Üdvözlettel:
  Mérő Edit

 3. Gulyás Ferencné szerint:

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnék, hogy érvényes -e még a rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvény létesítése, valamint, hogy mekkora területen érdemes elkezdeni, ahhoz, hogy pályázatot lehessen támogatásra benyújtani.

  Tájékoztatását köszönöm szépen!

  Tisztelettel:
  Gulyás Ferencné
  Törjék Magdolna
  Sarud

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egy fenntartható jövőért…